divendres, 22 de juny del 2012
Sortida a la Platja
dijous, 14 de juny del 2012
dimecres, 6 de juny del 2012
Els estats de l'aigua
- Per què es va enganxar el termòmetre al gel?
- Quins exemples de sublimació podem veure a la natura?
- Per què serveix la reixeta de ferro que hi ha sota el got d'aigua? No es crema?
- Què pesa més, el gel o l'aigua?
- Quan posem un globus a la nevera es fa petit. Això és perquè hi ha un canvi d'estat?
- Si posem sucre a l'aigua passa el mateix que si posem sal?
- Quan refredem l'aigua al tub d'assaig, van dir que no passa de zero graus fins que està tota congelada. Si escalfem el gel per tenir aigua líquida, passa el mateix?
- Al pol nord hi ha trossos de gel que suren a l'aigua. Per què hi ha aigua líquida al costat de gel congelat? Per què no es congela tot o es descongela tot si la temperatura és la mateixa?
- Si escalfem l'aigua que tenia sal, quan s'evapora, què passa amb la sal? També s'evapora?
- Si en comptes de sal posem una altra cosa a l'aigua, també fa gel a -10 ºC?
- L'oli també s'evapora quan s'escalfa a la cassola?
- A l'espai també passaria el mateix?
- El vapor és un estat de l'aigua o no?
- L'evaporació és un estat de l'aigua?
- Quan l'aigua de les coves s'evapora surten estalactites. On estaven? Dins l'aigua?
- He trobat un llibre que diu que l'Entropia es fa gran quan s'evapora l'aigua. L'Entropia és l'espai que ocupa el vapor?
- ...Llavors, quan escalfem l'aigua s'evapora i el vapor s'emporta la calor del foc?
- El vidre del got també es fa líquid quan escalfem? A quina temperatura?
- Si evaporem molta aigua al laboratori, podem respirar el vapor tota l'estona sense morir-nos?
- Si estan plens d'aigua, per què no cauen els núvols a terra?
dijous, 24 de maig del 2012
dimecres, 23 de maig del 2012
10.000 visites al nostre blog
Felicitats blog!
dilluns, 21 de maig del 2012
Visita al Poble Espanyol de Barcelona
Després d'un treball molt interessant amb el projecte de la xocolata, vam fer una visita a la fàbrica de Nutrexpa, on vam poder gaudir en directe del procés de fabricació industrial.
Finalment, avui hem vist com es fabriquen artesanalment alguns utensilis i objectes de decoració de vidre. A més, hem pogut fer per uns instants "d'artesans", i ens hem fabricat el nostre propi platet decorat amb vidres de diferents colors.
dijous, 10 de maig del 2012
Conferència de l'Alexis Ferran: "La xocolata"
A la tarda, hem gaudit del privilegi de poder escoltar una conferència entorn al conreu, producció i comercialització de la xocolata de mans d'un expert en el tema, el sr. Alexis Ferran . També hem fet un tast dediferents tipus de xocolata "amb els cinc sentits".
dimecres, 2 de maig del 2012
Projecte de curs: "Per què té color la xocolata"
Aquí podem veure alguns grans moments del nostre projecte:
Llegim... "Estudiem els plàtans"
Mirem com són els altres
" Tots som diferents, la qual cosa és una gran oportunitat per aprendre. Cal que intentem comprendre com són els altres perquè si els intentem canviar per fer-los com nosaltres, ens perdrem aquesta gran oportunitat "
dimecres, 18 d’abril del 2012
Descomposició de nombres
1- Descomposar nombres (desenes i unitats).
2- Numeració. Unitats, desenes, centenes de miler.
3- Arrodonir
dilluns, 9 d’abril del 2012
Poesia 2.0
Els alumnes de 3r de Primària de l'Escola Sadako, hem pensat que podríem escriure un poema entre tots fent servir el nostre blog. Els primers versos són:
LES GALLINES DE L'ESCOLA
A l'escola estem contents
potser farem una gran festa
perquè tenim nous convidats
uns animalons amb bec i cresta.
Les gallines del terrat,
mengen pinso, herba i pa.
Avui un ou han posat,
l'haurem d'agafar amb la mà!
..............
diumenge, 8 d’abril del 2012
- Què vol dir programar?
- Què es pot fer amb Scratch?
- Podem fer els nostres vídeo-jocs?
- Podem trobar activitats fetes amb Scratch per veure com ho fan altres nens?
1.-Proveu el joc de PAC-MAN que hi ha aquí sota. (Si el descarregueu, podreu veure com està fet).
2.-Mireu la presentació que hi ha a continuació, que ens explica algunes coses interessants de Scratch. Ens explica com "programem" nosaltres les activitats del dia a dia, per exemple quan juguem a cuit i amagar:
Introducción a Scratch
dimecres, 4 d’abril del 2012
Llegim... La mona de la Sishu
La Sishu és una nena molt eixerida que viu a Sierra Leona, un petit país de l'Àfrica. El seu pare és nadiu d'aquest país, però la seva mare és nascuda a Barcelona, a la petita vila de Sabadell. La Montserrat (així es diu la seva mare), va decidir anar a viure a Sierra Leona per ajudar una ONG, i allà es va casar amb en Mammadu, un xicot molt ben plantat de la tribu dels Ottentotes.
Aquestes vacances de Setmana Santa, la Montserrat va decidir viatjar a Barcelona perquè la Sishu conegués els seus avis. És aquí on comença aquesta divertida història:
Els avis de la Sishu estaven molt il·lusionats amb la visita de la seva néta. Havien preparat l'habitació amb tot tipus de joguines, contes, coixins de colors, etc. Va ser llavors quan l'avi Enric va tenir la gran idea...
- Escolta, aquesta nena no té padrins... qui li regalarà la mona?
L'àvia, com si hagués vist un vàmpir, va dir tota esverada:
- Tens tota la raó. Pobreta, sense padrins i sense mona... Això ho hem solucionar. Li escriurem una carta a la Sishu.
I així ho van fer. Van escriure una carta explicant-li a la seva néta que no s'havia de preocupar de res perquè ells serien els seus padrins i , com tots els altres nens, dilluns de Pasqua tindria la seva mona. L’endemà, van enviar la carta per correu urgent.
........................
A la Sishu li agrada molt jugar amb els animalons i és molt amiga dels elefants i dels micos. La seva passió és protegir aquests animals salvatges dels caçadors i de les persones dolentes que volen ferir-los. La Sishu pensa que les persones que fan mal als animals estan malaltes. No entén com es pot matar un elefant per vendre els ullals, o un goril·la per diversió. A més, a casa seva té alguns animals que hi viuen amb la família, com per exemple un lleó jove que es diu barrufet, i una mona que es diu Carolina (com la seva professora de l'escola), i se'ls estima amb bogeria.
El dia abans de marxar cap a Sabadell, a molts quilòmetres de distància, la Sishu tornava de passejar per la selva. Ja faltava poc per conèixer els avis i estava entusiasmada. Va arribar corrents de l'escola tot cridant:
- Hem de preparar les maletes..., hem de deixar preparat el menjar dels animals, hem de recollir l'hort, hem de...
De sobte, es va quedar parada veient una carta a terra, al llindar de la porta, amb un segell d'Espanya. La va agafar nerviosa però il·lusionada i la va obrir. Sí, era dels seus avis. Sense esperar la seva mare, va començar a llegir-la.
Benvolguda Sushi,
El teu avi i jo estem molt contents que vinguis a passar aquesta setmana de festa amb nosaltres. Per això, t'escrivim per explicar-te una mica quines són les tradicions del nostre país en aquestes festes de Setmana Santa i per proposar-te una gran idea que hem tingut.
Aquestes festes de Pasqua són especials per les celebracions religioses que es duen a terme. Dins d'aquestes celebracions, n'hi ha una que està especialment dedicada als nens, el regal de" la Mona de Pasqua". Ara t'explicarem una mica com funciona aquesta tradició:
- A Catalunya, els nens tenen uns padrins que li regalen una mona el Dilluns de Pasqua.
- Aquestes mones, estan exposades als comerços dins unes càmeres frigorífiques o bé dins uns congeladors. Per preparar-les, les han posat al forn una bona estona, les han farcit de xocolata, i les han omplert de figuretes per sobre. Si són molt grans, de vegades les punxen amb pals perquè s'aguanti l'estructura.
- Els padrins recorren la ciutat buscant una mona que els agradi. Alguns comerciants tallen una mona en trossets perquè les persones que venen a comprar puguin menjar-se un tros per provar-la. És divertit, perquè pots anar provant mones per tot arreu i totes tenen diferent sabor, depenent de la procedència. Suposo que al teu país les mones, si n'hi han, deuen ser diferents i deuen tenir diferent sabor.
- Al final, els padrins porten la mona al seu fillol, i després del dinar de Dilluns de Pasqua, tots els nens devoren la mona com salvatges. És una situació d'allò més divertida, perquè la majoria d'infants acaben tacats per tot arreu del suc que surt de dins les mones.
- Alguns pobles, fan concursos de mones: s'ajunten molts professionals d'aquest ofici i posen una mona pelada (sense res) sobre una taula. Llavors, tenen una hora per posar-li a sobre tota mena de substàncies per adornar-la, donar-li forma a cops de cullera i coure-la al forn una bona estona, si cal. Després, passen tots els nens del poble a tastar les mones i se les acaben menjant.
Davant d'aquesta tradició tan típica al nostre país, se'ns ha acudit la gran idea de ser els teus padrins. Per tant, quan vinguis, et tindrem preparada una gran mona típica de Catalunya, tot i que la posarem al congelador per poder-nos-la menjar el dilluns.
Per cert, seria una bona idea, si hi ha mones al teu país, que portessis una per comparar-la amb les nostres. També la congelarem i el dilluns ens la menjarem plegats.
T’estimem!
Els teus avis
La Sishu va quedar esgarrifada, es va mirar la seva mona Carolina amb llàgrimes als ulls, i va anar corrents a buscar seva mare tot cridant:
-Mare, mare, jo no penso anar a Sabadell amb els avis. Són uns caníbals!
(Alumnes de 3r EP, Escola Sadako)
dijous, 29 de març del 2012
Poema matemàtic
El primer de la reunió,
l’u, va dret com un bastó...
El dos, que s’ha entrebancat,
s’ha quedat agenollat.
En veure’l tan arrupit
que no li arriba a la sola,
el tres de riure es cargola.
El quatre, sorrut, se’l mira
assegut a la cadira
prop del cinc, que fa el gallet
i llueix ploma al barret.
Entra el sis, panxacontent,
amable amb tota la gent,
agafat al braç esquerre
del set, que sols mira a terra.
Ve l’amic vuit, rodanxó,
amb aires de gran senyor
i contorns de carbasseta.
Per fi entra el nou, capgròs
però escarransit de cos,
que en una safata neta
porta un zero més gros que ell.
Tots li criden: “Visca! visca!”
Però el zero li rellisca...
i es queden sense tortell!
Volem ser grans! I..., en tot cas, què volem ser?
Sovint ens pregunten... què voleu ser de grans? Mireu que diu aquest nen
.
Creieu que té raó aquest nen?
dimarts, 27 de març del 2012
Activitat d'expressió oral (anglès)
dissabte, 24 de març del 2012
Llegim... i escoltem poesia
Com podem fer una poesia? Què cal fer?
Escolteu i llegiu;
Fer poesia
És senzill fer poesia,
sols has de deixar fluir
una paraula rere una altra
amb silencis rítmics pel mig.
Surt com les espurnes de la llenya,
com les bombolles de sabó,
com el crit que ens provoca l'ensurt.
Una imatge, una visió,
unes paraules,
un gest, un pas, un retall de món,
l'avaria inesperada, una sorpresa,
la lluna plena, o la llum d'una posta de sol.
Qualsevol moment és bo;
necessites, però,
moure't per una mina de mots,
cert sentit del so
i plasmar amb celeritat
els inputs d'immediat fets traç.
Sense tallers ni materials,
ni pinzells ni teles ni gúbies ni instruments,
sense horaris ni ajudants.
Només amb la pintura dels sons
i l'aventura per la selva de les lletres.
Escolteu també aquest poema de Joana Raspall:
També podeu llegir poemes a aquestes pàgines :