dimarts, 28 de febrer del 2012

29 de febrer, un dia de regal cada quatre anys.

L'any de 366 dies, que té un dia més que l’any normal, se li diu "any de traspàs". Aquest dia de més es posa al mes de febrer, que passa de tenir 28 dies a tenir-ne 29.

En castellà es diu "año bisiesto", que prové de "bis sexto calendas martias", nom que els romans donaven al dia 25 de febrer quan l’any era de traspàs.

L'emperador romà Juli Cèsar, aconsellat pels seus astrònoms, va reformar el calendari romà del rei Numa Pompilio, i degut al retard que aquest representava respecte l’any del sol, va afegir cada quatre anys un dia mes. Però aquesta reforma produïa una errada d’un dia cada 128 anys.


Va ser el Papa Gregori XIII, en la seva reforma coneguda com a "calendari gregorià" on va establir que per que un any fos any de traspàs calia que les dues darreres xifres de l’any foren de la taula de multiplicar del 4, i a més a més, que l’any no acabes amb dos zeros.
Exemples:

  • L’any 2044 serà any de traspàs perquè 44 és el resultat de multiplicar 4 x 11.

  • L’any 2001 no ho va ser perquè 01 ni hi és a la taula del 4.

Els nostres companys Guillem Ardid i Pau A. ens ho han explicat molt bé.


Tot i així, aquest càlcul falla cada 4 segles (és a dir, cada 400 anys). El professor mexicà José Alejandro Andalón, ens ho explica a aquest vídeo: (són molt interessants per a nosaltres els 3 primers minuts, però us convido a veure el vídeo fins al final, perquè ens ensenya un petit truc per saber quins mesos tenen 30 dies i quins altres tenen 31).



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada